Showing posts with label Placement. Show all posts
Showing posts with label Placement. Show all posts

Monday, June 28, 2010

WIPRO PLACEMENT PAPER Test Date:10 February 2010

1)APTITUDE TEST:

Questions = 50 ; time limit = 50 minutes. no negative marking. Offline (paper & pen) test

There was individual cut off for all the sections

Section1- English, 15 questions

Direction 1-5 : In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. if there is no mistake the answer is 'no error'

1. Twice twelve / makes / twenty four / No error

A B C D

Ans: B

2. The flight purser took control / of the plane after / the pilot had had / a heart attack / No error

A B C D E

Ans: C

3. My friend did not see me / for many years / when I met him last week / No error

A B C D

Ans : A

4. We grieve our loss and cry helplessly / while we should be fighting for our rights / and die a noble death / No error

A B C D

Ans : B

5. Work hard / lest you will / fail / No error

A B C D



Ans : D

Directions 6-10: The following questions, consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words.

6. Kangaroo : Australia

A) Whale : River B) Elephant : Russia C) Penguin : Antarctica D) India : Peacock

Ans: C

7. Coronation : Reign

A) Vaccination : Immunity B) Sculptor : Statue C) Degree : Graduate D) Summer : Rain

Ans: D

8. Grain : Salt

A) Chip : Glass B) Blades : Grass C) Shred : Wood D) Shard : Pottery

Ans : A

9. Scythe ; Reaping

A) Light ; Shining B) Shears : Cutting C) Saws : Gluing D) Screws : Turning

Ans : B

10. Dislike : Repulsion

A) Dream : Sleep B) Steal : Crime C) Reputation : Behaviour D) Intelligence : Wit

Ans: D

Directions 11-12 : In each of the following questions, a sentence has been given in Active (or passive) voice. Out of the four alternatives suggested select the one which best express the same sentence in Passive (or Active) Voice.

11. His pocket has been picked.

A) They have his pocket picked

B) Picking has been done to his pocket

C) Picked has been his pocket

D) Someone has picked his pocket.

Ans : D

12. Someone gave her a bull dog.

A) She was given a bull dog.

B) a bull dog was given to her

C) She has been given a bull dog

D) She is being given a bull dog by someone

Ans : B

Directions 13-15 : Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete

13. He succeeded in getting possession..............his land after a long court case

A) for B) to C) of D) with E) against

Ans: C

14. Now a days Rajani is .............busy to take care of her health.

A) very B) too C) so D) extremely

Ans: B

15. Had the police not reached there in time the bandits...............him

A) did have killed B) will have killed C) would kill D) would have killed

Ans: D

Section2- apptitude 15 questions

The questions 1-5 are based on the following data



Six knights - P, Q, R, S, T and U - assemble for a long journey in two traveling parties. For security, each traveling party consists
of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point the knights can, if they wish, rearrange their traveling
parties before continuing, again in two parties along separate northern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following conditions
P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly, can never travel together.

P must travel in the same party with S
Q can't travel by the southern route
U can't change routes
1. If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route, the other
members of this party besides P and U must be

a) Q and S
b) Q and T
c) R and S
d) R and T
e) S and T

Ans: e

2) If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible
traveling party and route?

a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route

Ans: a

3) If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the other
members of this party >besides U must be

a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T
e) R and T

Ans: c

4) If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different parties, and R travels by the
northern route, then T must travel by the

a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U

Ans: a

5) If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one travelling
party to the other travelling party, that knight must be

a) P b) Q c) R d) S e) T

Ans: e

6. X varies inversely as square of y. Given that y = 2 for x = 1. The value of x for y = 6 will be equal to

A) 3 B) 9 C) 1/3 D) 1/9

Ans : D

7. If 10% of x = 20% of y, then x : y is equal to

A) 1 : 2 B) 2 : 1 C) 5 : 1 D) 10 : 1

Ans : B

8. A starts business with Rs.3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the
ratio 2 : 3. What is B's contribution in the Capital ?

A) Rs. 7500 B) Rs. 8000 C) Rs. 8500 D) Rs. 9000

Ans : D

9. Ronald and Elan are working on an assignment. Ronald takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Elan takes 5
hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment
of 110 pages ?

A) 7 hours 30 minutes B) 8 hours C) 8 hours 15 minutes D) 8 hours 25 minutes

Ans : C

10. A and B can do a piece of work in 72 days; B and C can do it in 120 days; A dn C can do it in 4 days. Who among these
will take the least time if put to do it alone?

A) 80 days B) 100 days C) 120 days D) 150 days

Ans : C

11. A cistern can be filled by a tap in 4 hours while it can be emptied by another tap in 9 hours. If both taps are opened
simultaneously, then after how much time will the cistern get filled ?

A) 4.5 hours B)5 hours C) 6.5 hours D) 7.2 hours

Ans : D

12. Pipe a can fill a tank in 5 hours, pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours. If all the pipes are open, in how many hours will
the tank completely ?

A) 6 min. to empty B) 6 min to fill C) 9 min. to empty D) 9 min. to fill

Ans : C

13. A thief steals a car at 2.30 p.m and drives it at 60 kmph. The theft is discovered at 3 p.m and the owner sets off in another
car at 75 kmph. When will be overtake the thief.

A) 4.30 p.m B) 4.45 p.m C) 5 p.m D) 5.15 p.m

Ans : E

14. Two trains starting at the same time from two stations 200 km apart, and going in opposite directions cross each other at a
distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds

A) 9 : 20 B) 11 : 9 C) 11 : 20 D) None of these

Ans : B

15. Two trains each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast
the other, then the speed of the faster train is

A) 30 km /hr B) 45 km / hr C) 60 km/hr D) 75 km/hr

Ans : C

Section3-technical , 20 questions

Predict the output or error(s) for the following:

1. main()
{
char string[]="Hello World";
display (string);
}
void display (char *string)
{
printf("%s",string);
}
Ans: Compiler Error : Type mismatch in redeclaration of function display


2. What are the values printed by the following program?

#define dprint(expr) printf(#expr "=%d\n",expr)

main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}

a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none

Ans: c

2) Parameterization generally involves

a. Data table

b. Random number

c. Environment

d. Both A & B

e. Both A, B & C



Ans: e



3) The file which is used for recovering from the run time errors known as



A. QRS

B. TSR

C. PNG

D. DAT

Ans: A

4) Among the following recording modes, which method uses both the objects and mouse coordinates

a. Normal

b. Low level

c. Analog

d. All of the above

Ans: b

5) Where do you set the action iterations for a specified action?



a. Action Settings

b. Action Properties

c. Action Run Properties

d. Action Call Properties

Ans: d



6) Where do you mark an action as reusable?



a. Action Settings

b. Action Properties

c. Action Run Properties

d. Action Call Properties

Ans: b

7) After running a test that contains both input and output parameters, where can the results of an output parameter be found?



a. Local Data Sheet

b. Global Data Sheet

c. Run-time Data Table

d. Design-time Data Table

Ans: c



8) If you have a Virtual Object Collection stored on your machine, and you don’t want to use it what you must do?



a. Disable Virtual Objects in Test Settings

b. Remove the Collection from your machine

c. Disable Virtual Objects in General Options

d. Remove the Collections from the Resources list

Ans: c
9. For a 25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,
(a)120 nano secs (b)120 micro secs
(c)75 nano secs (d)75 micro secs
Ans: a


10. For 1 MB memory, the number of address lines required,

( a)11 (b)16 (c)20(d) 24

Ans. (c)

11. Semaphore is used for

(a) synchronization (b) dead-lock avoidance (c) box (d) none

Ans. (a)

12. OLE is used in
a) inter connection in unix
b) interconnection in WINDOWS
c) interconnection in WINDOWS NT
d) None

Ans. c

13. Preprocessor does not do which one of the following
(a) macro (b) conditional compliclation
(c) in type checking (d) including load file
Ans. (c)

14. Piggy backing is a technique for
a) Flow control b) Sequence c) Acknowledgement d) retransmission

Ans. (c)

15. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits

(a) -128 (b) -255 (c) -127 (d) 0
Ans: a

17. When an array is passed as parameter to a function, which of the following statement is correct

a) The function can change values in the original array
b) In C parameters are passed by value. The function cannot change the original value in the array
c) It results in compilation error when the function tries to access the elements in the array
d) Results in a run time error when the function tries to access the elements in the array

Ans: a

18. The type of the controlling statement of a switch statement cannot be of the type

a) int b) char c) short d)float e) none

Ans : d

19. What is the value of the statement (3^6) + (a^a)?

a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) None

Ans : b

20. consider the following program:


# include
class x {
public:
int a;
x();
};
x::x() { a=10; cout< class b:public x {
public:
b();
};
b::b() { a=20; cout< main ()
{ b temp;
}
what will be the output of this program?


a) 10 b) 20 c) 2010 d) 1020
Ans: b

Sunday, May 9, 2010

HCL PAPER PATTERN

HCL Technology

Ø Compulsory Modules (all 3)

ü 1. English Comprehension

ü 2. Quantitative Ability

ü 3. Reasoning and Logical Ability

Ø Optional Modules (1 or more)

ü 1. Computer Programming Principles and Application

ü 2. Computer Fundamentals

ü 3. Electronics and Semiconductor

1. English Comprehension



ü Synonyms/Antonyms/Word Meaning (Vocabulary)

ü Complete the Sentence (Grammar)

ü Spot error/Correct sentence (Grammar/sentence construction)

ü Sentence Ordering (Comprehension skills)

ü Questions based on passage (Comprehension skills)



2. Quantitative Ability



ü Basic Math Understanding and Algebra: Decimals, fractions, powers, HCF, LCM, Solving equations, etc.

ü Word Problems

ü Understanding of Logarithms and exponents

ü Permutation and Combination, Probability



3. Reasoning and Logical Ability



ü Analogical Reasoning: Analogy and Classification questions

ü Deductive Logic: Statement-Conclusion, Statement-Assumption, Data-sufficiency type, Syllogisms, etc.

ü Pattern Recognition: Coding and Decoding Questions, Alphabet Test

ü Composition of Complex relations: Blood Relation, Direction Understanding, Logical Word Sequence

ü Reasoning Puzzles, Theme Detection









1. Computer Programming Principles and Application


This test is based on no particular programming language. The test is completely language independent and tests the programming and algorithm development concepts of the candidate.

The topics include:

1. Structure and constructs of Computer Programs

ü Programming flow, Procedures, Functions and Arguments, Methods

ü Data-types, how data is stored in computers, input/output, manipulation, methods of referencing and assessing data (including pointers).

ü Iteration, decision-making, recursions

ü Algorithm Complexity: Space and time Complexity, Asymptotic Notation

ü Compilation, Linking and Execution; debugging, kinds of errors.

2. Data-structures and Basics Algorithms

ü Data Storage Methods: Linked lists, Arrays, Queues, Stacks, Trees, Heaps, Hash tables, graphs; Stress on which data structure to use for a given application

ü Data retrieval, Insertion of new data, merging of data from two data structures

ü Data search and sorting, Methods of array sorting and trade-off

3. Object Oriented Programming Concepts

ü Classes, objects and methods

ü Data Encapsulation, Data hiding, Inheritance

ü Polymorphism, Overloading, Abstraction



2. Computer Fundamentals

ü Basic Hardware Usage, Maintenance and Organization

ü Operating System Usage

ü Basic Software and Internet

3. Electronics and Semiconductor



ü Basics only

Saturday, May 8, 2010

Delloite placement paper

1. I have 20 rupees. I bought 1, 2, 5 rupee stamps. They are different in numbers by the reason of no change, the shop keeper gives 3 one rupee stamps. So how many stamp(s) I have. Ans: 10
2. An Engine length 1000 m moving at 10 m/s. A bird is flying from engine to end with x sec and coming back at 2x sec. Take total time of bird traveling as 187.5 s. Find the to and fro speed of the bird. Answer 6 and 18m/s
3. P(father ) & Q (Son) .. Morning walk… In the shape of equilateral triangle. P walks at 1kmph and runs 4kmpg. Q runs and walks at double P's speed. From the apex of equilateral triangle they both start. Q goes clockwise and P anticlockwise. They both travel for 90 min.
Ans 3.5 (not sure)
4. Which polygon has no. of sides = diagonal Answer- Pentagon)
5. A person makes one Cigar from 7 burnt pieces. How many pieces would be required to make 16 Cigars. Answer 112

6. There is a point P on the circle. A and B started running in two constant different speeds. A in Clockwise and B in Anti-clockwise. A meet B First time 500 m in Clockwise from P then second time 400 m Anti-clockwise from P. B is yet to complete one round, What is the circumference of the circle?

7. What is the prob. Of getting 2 prime nos. from 1 to 20. (Ans 14/95)

8. There are 5 Sub with equal high marks. Mark scored by a boy is 3:4:5:6:7 (Not sure). If his total aggregate if 3/5 of the total of the highest score, in how many subjects has he got more than 50%? - 3
9. There are 11 lines in plane. How many intersections (Maximum) can be made? Answer 11C2
10. There are 3 Sections with 5 Qns each. If three Qns are selected from each section, then in how many ways this selection can be done..
Answer : 1000(d)
11. There is a 20 X 20 array. In Each row , the shortest person is called and among them, the tallest person is A. In Each column, the shortest person is called and among them, the tallest person is B. Who is taller?
a.

12. P # Q = (P-Q)(Q-P) = - 1. Then Which is true?
P = 3, Q = 2 P = 2,Q = 3 P = -1,Q = 1 P = 1, Q = -1 Ans: I & II only
13. 7 Pink, 5 Black, 11 Yellow balls are there. Minimum no. atleast to get one black and yellow ball Ans: 19
14. Juice contains water and orange pulp in the ratio of 3:1. For making 12L juice, how much orange pulp will be required. Answer 3
15. What is the probabltity of writing correct addresses to 4 letters to be posted. Answer 1/24(c )
16. A,B and C starts from a point on a circle. A and B goes clockwise and C anticlockwise. A meets C after 88s B meets C after 110s. after how many sec A meets B .
17. There are 80 balls and one of them is defective and having less wt. than others. What is the min. amount of weighings to get that ball out.(Answer 5)
18. How many type can arrange to seat 4 man & 4 woman on a circuler table alternate.
19. A, B, C and D are four people. There are four houses Red, Yellow, Blue, White. P, Q, R and S are four sections not in same order
Conditions like
Three are sisters
B comes from Red
C comes from Blue
Qns were asked based on that

20. A Father is willing his estates like this. If a boy is born, wife has 1/3 part and remaining for boy. If a girl is born, Wife has 2/3 and remaining for the girl. But twins (Boy + Girl) are born. What is the share that the daughter would get?
Answer = 1/6
21. MBA, GRE prob from Barrons GRE (Don know whether it is there in all GRE Editions). Ans: GMAT, CAT (Sure)
22. If ü - Married
û - Not Married and
M-ü N-û
N-ü L-û
L-û M-ü
Who is married? Ans: N

Wednesday, May 5, 2010

CAPGEMINI (22/4/10) LR

Section B

Direction for Qn 1-4

An employee has to allocate offices to 6 staff members. The offices are no. 1-6. the offices are arranged in a row and they are separated from each other by dividers>hence voices, sounds and cigarette smoke flow easily from one office to another

Miss R needs to use the telephone quite often throughout the day. Mr. M and Mr. B need adjacent offices as they need to consult each other often while working. Miss H is a senior employee and his to be allotted the office no. 5, having the biggest window.

Mr. D requires silence in office next to his. Mr. T, Mr. M and Mr. D are all smokers. Miss H finds tobacco smoke allergic and consecutively the offices next to hers are occupied by non-smokers. Unless specifically stated all the employees maintain an atmosphere of silence during office hrs.

Solution: Arrangements= D T M B H R.

1. The ideal candidate to occupy office farthest from Mr. B will be

i. Miss H

ii. Mr. M

iii. Mr. T

iv. Mr. D

Ans: D



2. The three employees who are smokers should be seated in the offices

i. 1 2 4

ii. 2 3 6

iii. 1 2 3

iv. 1 2 3

Ans: C



3. The ideal office for Mr. M would be

i. 2

ii. 6

iii. 1

iv. 3

Ans: D



4. In the event of what occurrence within a period of one month since the assignment of the offices would a request for a change in office be put forth by one or more employees?

i. Mr D quitting smoking

ii. Mr. T taking over duties formally taken care of by Miss R

iii. The installation of a water cooler in Miss H’s office

iv. Mr. B suffering from anemia

Ans: D(check it)



Direction for Qn 5-7

Ten coins are distr. Among 4 people P, Q, R, S such that one of them gets a coin, another gets 2 coins,3rd gets 3 coins, and 4th gets 4 coins. It is known that Q gets more coins than P, and S gets fewer coins than R

5. If the no. of coins distr. To Q is twice the no. distr. to P then which one of the following. is necessarily true?

i. R gets even no. of coins

ii. R gets odd no. of coins

iii. S gets even no. of coins

iv. S gets odd no. of coins

Ans: D



6. If R gets at least two more coins than S which one of the following is necessarily true?

i. Q gets at least 2 more coins than S

ii. Q gets more coins than P

iii. P gets more coins than S

iv. P and Q together get at least five coins

Ans: B



7. If Q gets fewer coins than R, then which one of the following is not necessarily true?

i. P and Q together get at least 4 coins

ii. Q and S together get at least 4 coins

iii.R and S together get at least 5 coins

iv.P and R together get at least 5 coins

Ans: A



Direction for Qn 8-9

Elle is 3 times older than Zaheer. Zaheer is ½ as old as Waheeda. Yogesh is elder than Zaheer.



8. What is sufficient to estimate Elle’s age?

i.Zaheer is 10 yrs old

ii.Yogesh and Waheeda are both older than Zaheer by the same no of yrs.

iii.Both of the above

iv.None of the above

Ans: A



9. Which one of the following statements can be inferred from the info above

i.Yogesh is elder than Waheeda

ii.Elle is older than Waheeda

iii.Elle’s age may be less than that of Waheeda

iv.None of the above

Ans:B



Qns 10-11 are based on situations given below:



7 Uni crick players are to be honored at a special luncheon. The players will be seated on a dais along one side of a single rectangular table.

A and G have to leave the luncheon early and must be seated at the extreme right end of table, which is closest to exit.

B will receive Man of the Match and must be in the centre chair

C and D who are bitter rivals for the position of Wicket keeper dislike one another and should be seated as far apart as possible

E and F are best friends and want to seat together.



10.Which of the foll may not be seated at either end of the table?

i. C

ii. D

iii. G

iv. F

Ans: iv



11.Which of the foll pairs may not be seated together?

i. E & A

ii. B & D

iii. C & F

iv. G & D

Ans: i



Direction for Qn 12-13

A robot moves on a graph sheet with x-y axes. The robot is moved by feeding it with a sequence of instructions. The different instructions that can be used in moving it, and their meanings are:

Instruction Meaning

GOTO(x,y) move to pt with co-ord (x,y) no matter where u are currently

WALKX(P) move parallel to x-axis through a distance of p, in the +ve direction if p is +ve and in –ve if p is –ve

WALKY(P) move parallel to y-axis through a distance of p, in the +ve direction if p is +ve and in –ve if p is –ve



12. The robot reaches point (5,6) when a sequence of 3 instr. Is executed, the first of which is GOTO(x,y) , WALKX(2), WALKY(4). What are the values of x and y??

i. 2,4

ii. 0,0

iii. 3,2

iv. 2,3

Ans: C



13. The robot is initially at (x.y), x>0 and y<0. The min no. of Instructions needed to be executed to bring it to origin (0,0) if you are prohibited from using GOTO instr. Is:

i. 2

ii. 1

iii. x + y

iv. 0

Ans: A



Direction for Qn 14-17

Five teams participated in Pepsi Cup. Each team played against each other. The top teams played finals. A win fetched 2 pts and a tie 1 point



1) South Africa were in the finals

2) India defeated SA but failed to reach the finals

3) Australia lost only one match in the tournament

4) The match between India and Sri Lanka was a tie

5) The undefeated team in the league matches lost in the finals

6) England was one of the best teams that did not qualify





14.Who were the finalists?

i. SA & India

ii. Aus & SL

iii. SA & SL

iv. none

Ans: C



15. Who won the finals?

i. Aus

ii. SL

iii. SA

iv. Can’t be determined

Ans: C



16. How many matches did India Win?

i. 0

ii. 1

iii. 2

iv. can’t be determined

Ans: D



17.What was the outcome of the India England Match

i. India won

ii. England won

iii. It was a tie

iv. Can’t be determined

Ans: D( check it)







Direction for Qn 18-24.



Ans A using I only

Ans B using II only

Ans C using both I and II

Ans D not solvable



18. Raman and Gaurav Brought eggs from a vendor. How many eggs were bought by each of them

i. Raman bought half as many as Gaurav

ii. The dealer had a stock of 500 eggs at the beginning of day

Ans: D



19. What is the age of Ramprakash?

i. Ramprakash was born when his father was 26 yrs old

ii. Ramprakash’s mothers age is 3yrs less than his father’s

Ans: D



20. How much time is reqd for downloading the software?

i. The Data transfer rate is 6 kbps

ii. The size of the software is 4.5 megabytes

Ans: C



21. Sanjay and Vijay started their journey from Mumbai to Pune. Who reached Pune first?

i. Sanjay overtakes two times Vijay and Vijay overtakes Sanjay two times

ii. Sanjay started first

Ans: C



22. A boat can ferry 1500 passengers across a river in 12 hrs. How many round trips does it make during the journey?

i. The boat can carry 400 passengers at a time

ii. During its journey, the boat takes 40 mins time each way and 20 mins waiting time at each end.

Ans: C



23. What are the values of m and n?

i. n is an even integer, m is odd integer and m is greater than n.

ii. The product of m and n is 30

Ans: C



24. How much is the weight of 20 mangoes and 30 oranges?

i. 1 orange weighs twice that of 1 mango

ii. 2 mangoes and 3 oranges weigh 2 kg

Ans: B



25. Is the GDP of country X higher than Country Y?

i. GDP’s of X and Y has been increasing at a compounded annual growth rate of 5% and 6% over he past 5 yrs

ii. 5 yrs ago GDP of X was 1.2 times Y

Ans: C.

Tuesday, March 9, 2010

grapecity paper


void foo(Item x);

which is right way to call with integer argument I?
a. foo(i);
b. foo (i);
c. foo(i);
d. foo( i);
e. foo( i);

8.
9. void quiz(int w)
{
if(w>1)
{ quiz (w/2);
quiz(w/2);
}
printf(“*”);
}
how many asterisks are printed by the function call quiz(5)?
a. 3
b. 4
c. 7
d. 8

10. void test_a (int n)
{
printf(“%d”,n);
if(n>0)
test_a(n-2);
}
test_a(4)?

a . 0 2 4
c. 0 2
d. 2 4
e. 4 2
f. 4 2 0

11. char string[8]=”abcdefg”;
*string=’\0’;
printf(“%s”,string);
a. compiler error
b. run-time error
c. no o/p, but no error
d. creates bcdefg

12. char string[8]=”abcdefg”

o/p :
printf(“%s\n”,string +3);
a. abcdefg
b. abc
c. defg
d. cdefg

13. main()
{ int I=-3, j=2,k=0,m;
m=++I&&++j||++k;
printf(“\n%d%d%D”, I,j,k,m);

a. –2 3 0 1
b. –2 3 1 1
c. –2 3 1 0
d. –2 3 0 0

14. main()
{
int I;
for(;;)
{
printf(“%d”,I++)
if(I>10)
break;
}
}
a. condition in a for-loop is mudt
b. no error
c. 2 ; shud be dropped

15.void goop ( int z[]);//prototype
int x[10];
which ois the correct way to call goop
a. goop(x);
b. goop(x[]);
c. goop(x[10]);
d. goop(&x);
e. goop(&x[]);

16. int a=3,b=17;
a=b%a;
b=++a+5;
printf(“a,b);

a. 2 8
b. 2 7
c. 3 7
d. 2 8
e. none

18. how many time shello will be printed?
FILE *fp=fopen(“test.txt”,w)
Fprintf(fp,”hello”);
Fork();

a. 1
b. 2
c. 0
d. none

19. int a;
int b=0;
while(a)
{
{ a&=a-1;
b++;
}
a &b
a. 0 & 15
b. 1 & 16
c. 0 & 16
d. none





20. class A
{
public:
static int a;
A() {a=10};
};
int main()
{
A b;
Printf(“%d”,b.a);
Return 0;
}
will the program compile?
a yes
b. no



NUMERICAL ABILITY

1. A salesman marks an item 60% above the cost price & offers 2 successive discounts of 25% & 15% on the marked price. His profit is:
a. 15% b 2% c 7.5% d. 10 e. none

2.Had it been sold at 55% loss, SP would have been Rs. 10.80. The C.P is;
a. Rs 26 b. 28 c. 36 d.24 e. none
3. If 18 men can build a wall 140 mtrs. In 42 days . In how many days can 15 men be able to construct a similar wall 100 mtrs . long??
a. 36 b. 60 c. 60 d. 33 e. none
4. Successive discounts of 15% & 20% on any goods amount to a total discount of :
a. 50 % b. 35% c, 34% d.32 % e.none
5. In a km race A beats B by 40 m or 7 secs. A’s time (in secs) over the cource is:
a.180
d. 280
e. 168
f. 175
g. none

7. A widow & a son are to receive Rs 20000 and Rs 10,000 respectively frm inheritance of Rs. 70,000. The rest is 2 be divide so that the widow recives 3/2 times as much of it as the son. Then the amnt received by (widow,son) pei9r in thousands of rs. Is:
a. (44,26)
b. 42,28
c. 40,30
d. 45,30
e. none

8.the demand for a commodity linearly decreases by 0.5 unit for each unit increase in price & it vanishes when the price is set at 60 . The supply of the commodity vanishes when the price is set at 25 & equals the square root of the price in excess of this threshold price. Then the equilibrium at which the supply coincides with the demand is:
a. 45
b. 50
c. 55
d. 62+/-3 under-root86
e. none

9. gre type column questions:
area of triangle pqs is 45:
PQ=12 P

QR=20

Col. A : length of segment PS
COL. B: Length of SR

a. if A is greater
b. if B is greater
c. if both equal
d. d. can’t determined

10.Col. A: (0.82)^2(0.82)^3
Col. B: (0.82)^6

11. t is a positive integer
4/7 = t/s

Col. A: s
Col. B: 7

12. Col. A 1-1/27
Col. B: 8/9+1/81

13…. 14. these types simple (-0.64)^4 & (-0.6)^3

15…16

M/c A produces x units of output per hour, while m/c B produces x units of output every 1.5 hrs.

17. How many hrs. does it take 2 produce x units of o/p , with both m/cs A &B working together??
a. (4x +!)/4x
b. 5/4
c. 3/(5x)
d. 3/5

18. 4 more m/cs are installed with their capacities lying betn those of m/cs A & B . Wchi of the following ca’t be the average no. opf hrs. per m/c for producing x units of output?
a. 1.05
b. 1.15
c. 1.25
d. 1.35

Problem Solving (19-21)

19. if 0a. s<-1 & t>0
b. s<-1 & t<-1
c. s>-1& t<-1
d. s>1 & t<-1
e. s>1 & t>1

20. To reproduce an old photograph , a photographer charges x dollars to make negative , 3x/5 dollars for each of the first 10 prints, & x/5 dollars for each print in excess of 10 prints . If $45 is the total charge to make a negative & 20 prints from an old photograph, what is the value sof x?
a. 3
b. 3,5
c. 4
d. 4.5
e. 5

21. A certain cake reciope states that the cake shud be baked ina pan 8 inches in diameter . If Jules want to make a cake of the same depth but 12 inches in diameter , by what factor shud he multiply the recipe ingredients?
a. 2 & half
b. 2 & one-fourth
c. 1 & half
d. 1 & 4/9
e. 1 & a/3


Data interpretation 22…28

ANALYTICAL ABILITY

A farmer plants only 5 diff. Vegetables-beans, corn, kale, peas& squash. Every year the farmer plants exactly 3 kinds of vegetables as follows:]
If the farmer plants corn, the farmer also plants beans that year.
If he plants kale 1 year, he does not plant it next year
In any year, farmer plants no more than one of the vegetable the farmer planted in the previous year.

29. Which of the following is possible combinations plant in 2 successive years?
a. beans, corn, kale,; corn, peas, squash
b. beans,corn,peas; beans,corn,squash
c. beans, peas,squash; beans,corn.kale
d. corn,peas, squash; beans,kale,peas
e. kale, peas, squash; beans, corn,kale

30.if he plants beans, corn & kale in 1st year , which must be planted in 3rd year?
a. beans, corn, kale
b. peas, corn & kale
c. beans, kale , peas
d. beans, peas, squash
e. kale, peas , squash

In a game exactly 6 inverted cups stand side by side ina straight line & each exactly has 1 ball hidden under it. The cups are numbered consecutively 1 thro’ 6. Each of the balls is painted a single solid color. The colors of the balls are green, magenta, orange ,purple,red & yellow. The balls have been hidden under following conditions:

The purple ball must be hidden under a lower-numbered cup than the original ball.
The red ball must be hidden under a cup immediately adjacent 2 the cup under which the magenta ball is hidden
The green ball must be hidden under cup 5.

31. which of the following could be colors of balls from 1 to 6?
a. green, yellow, magenta,red, purple, orange
b. magenta, green , purple, red, orange, yellow
c. magenta, red , purple, yellow, green , orange
d. orange, yellow. Red, magenta, green, purple
e. red, purple, magenta, yellow, green, orange

32. if red ball is under cup4 ? howmany sequences are possibl;e
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
e. 4

33. which is true?
a. green ball is under lower-numbered than the yellow ball.
b. orange ball is under lower-numbered than the green ball.
c. purple ball is under lower-numbered than the green ball.
d. purple ball is under lower-numbered than the RED ball.
e. Red ball is under a lower- numbered cup than the yellow ball

34. If red & orange ball are kept 0ofadjacnet to each other, how many valid seqiuences sre possible?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5

35. If the magenta is bill is under cup, 1 balls of which ththf following colors must be under cops immedistely adjacent to each ather??
a. gree & orange.
b. Green & yellow
c. Purple & tred
d. Purple & yellow
e. Red & yellow

State the assumption 36…..39
36.
37. Karim is exactly twice as old as Rahim. Karim’s age 10 yrs. Ago was 2 times saleem’s present age.
a. saleem is 5 yrs. Younger than rahim
b. rahim is twice as old as saleem
c. saleem is the same age as rahim
d. saleem is 10 yrs. Younger than rahim

38. X & Y are +ve integers. The sum of X&Y is less then their product
a. atleast one of X & Y is not 1
b. both X & Y are greater than 2
c. neither takes value 1
d. atleast one of X & Y is greater than 2

39.


Logical Reasoning
40.
41. He greatest chance for the existence of extraterrestrial life is on a planet beyond our solar system. This is b’coz the Milky Way galaxy alone contains 100 billion other suns, many of which could be accompanied by planets similar enough to make them suitable abodes of life.
The argument above assumes which of following?
a. living creatures on another planet would probably have the same appearance as those on earth
b. life cannot exist on other planets in solar system
c. if the appropriate physical conditions exist, life is an inevitable consequence
d. more than one of the suns in the galaxy is accompanied by an earth like planet
e. it is likely that life on another plane would require conditions similar to those on earth

42.
43
44.

a. if u get ans from I alone
b. if u get ans from II alone
c. if u get ans from both
d. neither

45….50
I. Ram is 10 yrs. Older than shym , while laxman is half the age of shyam
II. Bharat is 5 yrs. Younger than laxman , & shyam is 3 times older than bharat

45. what is the age of ram
46. age of laxman?
47. when ram married sita , she was half his age . now sita’s age & shyam’s age add upto 50 yrs. Wwhat is sita’s age?
48. ratio betn. Shyam’s age & bharat’s age
49. ratio betn laxman & bhara ‘s age
50. bharat’s wife radha married him 10 yrs before the present year. What is radha’s age?

Friday, February 26, 2010

Accenture Placement Paper

1)APTITUDE TEST:
Questions = 55 ; time limit = 60 minutes...along with that an essay to write in the same sheet in another 10 minutes. No sectional cut off , no negative marking. Offline (paper & pen) test
Directions for Questions 1-3 : Choose the option which will correctly fill the blank.

1. I will be here __________- Thursday and Friday.

A. During

B. for

C. until

D. after

Ans: A

2. I have been here ______ three years

A. since

B. from

C. for

D. none of the above

Ans: C

3. The sun rose ______the horizon.

A. below

B. over

C. in

D. above

Ans: D

Directions for Questions 4-6 : Choose the word nearest in meaning to the word in ITALICS from the given options.
4. Now the fury of the demonstrators turned against the machines.

A. Range

B. Acrimony

C. Asperity

D. Passion

Ans: A

5. Malice is a feeling that we should always avoid.

A. Spite

B. Envy

C. Hatred

D. Cruelty

Ans: A

6. He was punished for shirking his official work

A. Delegating

B. Slowing

C. avoiding

D. Postponding

Ans: C

Directions for Questions 7-10: Choose the answer option which will correctly fill the blank.
7. Seiko is______ practicing Buddhist

A. an

B. the

C. a

D. none of these

Ans:C

8. ___________ awards ceremony at Kremlin would not normally have attracted so much attention .

A. A

B. An

C. The

D. All the above

Ans: B

9.He spilled ___________ milk all over the floor

A. A

B. An

C. The

D. none of these

10. I saw _________ movie last night. _____ movie was entertaining.

A. the,A

B. A,the

C. An,A

D. the,the

Directions for Questions 11-14: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
Disequilibrium at the interface of water and air is a factor on which the transfer of heat and water vapor from the ocean to the air depends. The air within about a millimeter of the water is almost saturated with water vapor and the temperature of the air is close to that of the surface water. Irrespective of how small these differences might be, they are crucial, and the disequilibrium is maintained by air near the surface mixing with air higher up, which is typically appreciably cooler and lower in water vapor content. The turbulence, which takes its energy from the wind mixes the air. As the speed of wind increases, so does the turbulence, and consequently the rate of heat and moisture transfer. We can arrive at a detailed understanding of this phenomenon after further study. The transfer of momentum from wind to water, which occurs when waves are formed is an interacting-and complicated phenomenon. When waves are made by the wind, it transfers important amounts of energy-energy, which is consequently not available for the production of turbulence.
11. This passage principally intends to:

A. resolve a controversy

B. attempt a description of a phenomenon

C. sketch a theory

D. reinforce certain research findings

E. tabulate various observations

Answer : B
12. The wind over the ocean usually does which of the following according to the given passage?
I. Leads to cool, dry air coming in proximity with the ocean surface.
II. Maintains a steady rate of heat and moisture transfer between the ocean and the air.
III. Results in frequent changes in the ocean surface temperature.

A. I only

B. II only

C. I and II only

D. II and III only

E. I, II, and III

Answer : A
13. According to the author the present knowledge regarding heat and moisture transfer from the ocean to air as

A. revolutionary

B. inconsequential

C. outdated

D. derivative

E. incomplete

Answer : E
14. According to the given passage, in case the wind was to decrease until there was no wind at all, which of the following would occur?

A. The air, which is closest to the ocean surface would get saturated with water vapor.

B. The water would be cooler than the air closest to the ocean surface.

C. There would be a decrease in the amount of moisture in the air closest to the ocean surface.

D. There would be an increase in the rate of heat and moisture transfer.

E. The temperature of the air closest to the ocean and that of the air higher up would be the same.

Answer : A
Directions for Questions 15-20: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
Roger Rosenblatt's book Black Fiction, manages to alter the approach taken in many previous studies by making an attempt to apply literary rather than sociopolitical criteria to its subject. Rosenblatt points out that criticism of Black writing has very often served as a pretext for an expounding on Black history. The recent work of Addison Gayle's passes a judgement on the value of Black fiction by clearly political standards, rating each work according to the ideas of Black identity, which it propounds.
Though fiction results from political circumstances, its author react not in ideological ways to those circumstances, and talking about novels and stories primarily as instruments of ideology circumvents much of the fictional enterprise. Affinities and connections are revealed in the works of Black fiction in Rosenblatt's literary analysis; these affinities and connections have been overlooked and ignored by solely political studies.
The writing of acceptable criticism of Black fiction, however, presumes giving satisfactory answers to a quite a few questions. The most important of all, is there a sufficient reason, apart from the racial identity of the authors, for the grouping together of Black authors? Secondly, what is the distinction of Black fiction from other modern fiction with which it is largely contemporaneous? In the work Rosenblatt demonstrates that Black fiction is a distinct body of writing, which has an identifiable, coherent literary tradition. He highlights recurring concerns and designs, which are independent of chronology in Black fiction written over the past eighty years. These concerns and designs are thematic, and they come form the central fact of the predominant white culture, where the Black characters in the novel are situated irrespective of whether they attempt to conform to that culture or they rebel against it.
Rosenblatt's work does leave certain aesthetic questions open. His thematic analysis allows considerable objectivity; he even clearly states that he does not intend to judge the merit of the various works yet his reluctance seems misplaced, especially since an attempt to appraise might have led to interesting results. For example, certain novels have an appearance of structural diffusion. Is this a defeat, or are the authors working out of, or attempting to forge, a different kind of aesthetic? Apart from this, the style of certain Black novels, like Jean Toomer's Cane, verges on expressionism or surrealism; does this technique provide a counterpoint to the prevalent theme that portrays the fate against which Black heroes are pitted, a theme usually conveyed by more naturalistic modes of expressions?
Irrespective of such omissions, what Rosenblatt talks about in his work makes for an astute and worthwhile study. His book very effectively surveys a variety of novels, highlighting certain fascinating and little-known works like James Weldon Johnson's Autobiography of an Ex-Coloured Man. Black Fiction is tightly constructed, and levelheaded and penetrating criticism is exemplified in its forthright and lucid style.
15. The author of the passage raises and objection to criticism of Black fiction like that by Addison Gayle as it:

A. Highlights only the purely literary aspects of such works

B. Misconceive the ideological content of such fiction

C. Miscalculate the notions of Black identity presented in such fiction

D. Replaces political for literary criteria in evaluating such fiction

E. Disregards the reciprocation between Black history and Black identity exhibited in such fiction.

Answer : D
16. The primary concern of the author in the above passage is:

A. Reviewing the validity of a work of criticism

B. Comparing various critical approaches to a subject

C. Talking of the limitations of a particular kind of criticism

D. Recapitulation of the major points in a work of criticism

E. Illustrating the theoretical background of a certain kind of criticism.

Answer : A
17. The author is of the opinion that Black Fiction would have been improved had Rosenblatt:

A. Undertaken a more careful evaluation of the ideological and historical aspects of Black Fiction

B. Been more objective in his approach to novels and stories by Black authors

C. Attempted a more detailed exploration of the recurring themes in Black fiction throughout its history

D. Established a basis for placing Black fiction within its own unique literary tradition

E. Calculated the relative literary merit of the novels he analyzed thematically.

Answer : E
18. Rosenblatt's discussion of Black Fiction is :

A. Pedantic and contentious

B. Critical but admiring

C. Ironic and deprecating

D. Argumentative but unfocused

E. Stilted and insincere.

Answer : B
19. According to the given passage the author would be LEAST likely to approve of which among the following?

A. Analyzing the influence of political events on the personal ideology of Black writers

B. Attempting a critical study, which applies sociopolitical criteria to the autobiographies of Black authors

C. A literary study of Black poetry that appraises the merits of poems according to the political acceptability of their themes

D. Studying the growth of a distinct Black literary tradition within the context of Black history

E. Undertaking a literary study, which attempts to isolate aesthetic qualities unique to Black fiction.

Answer : C
20. From the following options, which does the author not make use of while discussing Black Fiction?

A. Rhetorical questions

B. Specific examples

C. Comparison and contrast

D. Definition of terms

E. Personal opinion.

Answer : D
Section 2 -Analytical Ability
No. of Questions: 20
Duration in Minutes: 20
21. 10 men can complete a piece of work in 15 days and 15 women can complete the same work in 12 days. If all
the 10 men and 15 women work together , in how many days will the work get completed?

A. 6

B. 6 1/3

C. 6 2/3

D. 7 2/3

Ans: C
22. if Kamal says ," Ravi's mother is the only daughter of my mother", how is Kamal related to Ravi ?

A. grandfather

B. father

C. brother

D. none of these

Ans: D
23. If Ramola ranks 14th in a class of 26, what is her rank from the last?

A. 13

B. 14

C. 15

D. 12

Ans: A
24. If Kalpana remembers that her mother's birthday is after 11th August but before 15th August and her brother
Ramesh remembers that the birthday is before 20th August but after 13th August. If both of them are correct,
when does the birthday of their mother fall?

A. 14th August

B. 15th August

C. 13th August

D. 16th August

Ans: A
25. A fort has enough food for 45 days for 175 soldiers. If after 15 days 100 soldiers leave the fort, for how many
more days the food will last?

A. 60

B. 70

C. 80

D. 75

Ans: B
26. The price of petrol is increased by 10%. By how much percent the consumption be reduced so that the
expenditure remains the same?

A. 8.5

B. 7

C. 10

D. 9

Ans:D
27 A train 120 meters long passes an electric pole in 12 seconds and another train of same length traveling in
opposite direction in 8 seconds. The speed of the second train is

A. 60 Km

B. 66 Km

C. 72 Km

D. 80 Km

Ans: C
28.A person travels through 5 cities - A, B, C, D, E. Cities E is 2 km west of D. D is 3 km north-east of A. C is 5
km north of B and 4 km west of A. If this person visits these citiesin the sequence B - C - A - E - D, what is
the effective distance between cities B and D?

1.

13 km
2.

9 km
3.

10 km
4.

11 km

Ans: A

29. Two identical taps fill 2/5 of a tank in 20 minutes. When one of the taps goes dry in how many minutes will the
remaining one tap fill the rest of the tank ?

A. 5 minutes

B. 10 minutes

C. 15 minutes

D. 20 minutes

E. None of the above

Ans : C
30. If r = (3p + q)/2 and s = p - q, for which of the following values of p would r2 = s2?

A. 1q/5

B. 10 - 3q/2

C. q - 1

D. 3q

E. 9q/2 - 9

Ans : A
Direction(31-34): In each question below are given three statement followed by 4 conclusions-I,II,III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
31. Statements
Some books are pens.
all pens are chairs
some chairs are tables
Conclusions

I. some books are chairs

II. Some chairs are books

III. all tables are chairs

IV. Some tables are chairs

A. All follow

B. Only I,II, and III follow

C. Only I,II, and IV follow

D. Only I,III, and IV follow

Ans: C
32. Statements
All cars are jeeps
All jeeps are buses
All buses are trucks

Conclusions

I. All trucks are buses

II. All buses are jeeps

III. All jeeps are cars

IV. All cars are trucks

A. None follows

B. all follow

C. Only III and IV follow

D. Only IV follow

Ans: D
33. Statements

Some trees are flowers

Some flowers are pencils

Some pencils are tables

Conclusions

I. Some tables are flowers

II. Some pencils are trees

III. Some tables are trees

IV. Some trees are pencils

A. All follow

B. Only I and III follow

C. Only IIand IV follow

D. None follows

Ans: D
34. Statement
All towns are villages
No village is forest
Some forests are rivers
Conclusions

I. Some forests are villages

II. Some forests are not villages

III. Some rivers are not towns

IV. All villages are town

A. all follow

B. Only either I or II follow

C. Only either I or II or III follow

D. none of these

Ans: D
35. A rectangular tank 10" by 8" by 4" is filled with water. If all of the water is to be transferred to cube-shaped
tanks, each one 3 inches on a side, how many of these smaller tanks are needed?

A. 9

B. 12

C. 16

D. 21

E. 39

Ans : B
36. The average weight of a class of 24 students is 36 years. When the weight of the teacher is also included, the
average weight increases by 1kg. What is the weight of the teacher?

A. 60 kgs

B. 61 kgs

C. 37 kgs

D. None of these

Ans : B
37. The proportion of milk and water in 3 samples is 2:1, 3:2 and 5:3. A mixture comprising of equal quantities of
all 3 samples is made. The proportion of milk and water in the mixture is

A. 2:1

B. 5:1

C. 99:61

D. 227:133

Ans : D
38. A 20 litre mixture of milk and water contains milk and water in the ratio 3 : 2. 10 litres of the mixture is removed
and replaced with pure milk and the operation is repeated once more. At the end of the two removal and
replacement, what is the ratio of milk and water in the resultant mixture?

A. 17 : 3

B. 9 : 1

C. 3 : 17

D. 5 : 3

Ans : B
39. A team of 8 students goes on an excursion, in two cars, of which one can seat 5 and the other only 4. In how
many ways can they travel?

A. 9

B. 26

C. 126

D. 3920

Ans : C
40. One year payment to the servant is Rs. 200 plus one shirt. The servant leaves after 9 months and recieves Rs.
120 and a shirt.Then find the price of the shirt.

A. Rs. 80

B. Rs. 100

C. Rs. 120

D. Cannot be determined

Ans :C
Directions for Questions 41-45: Follow the directions given below to answer the questions that follow. Your answer for each question below would be: A, if ALL THREE items given in the question are exactly ALIKE. B, if only the FIRST and SECOND items are exactly ALIKE. C, if only the FIRST and THIRD items are exactly ALIKE. D, if only the SECOND and THIRD items are exactly ALIKE. E, if ALL THREE items are DIFFERENT.
41)LLMLLLKLMPUU, LLMLLLKLMPUU, LLMLLLKLMPUU
A) A
B)B
C)C
D)D
E)E

Ans: A
42) 0452-9858762, 0452-9858762, 0452-9858762
A) A
B) B
C) C
D) D
E) E
Ans: A

43) NIINIININN, NIININNINN ,NIINIININN

A) A
B)B
C)C
D)D
E)E

Ans:C

44) 4665.8009291, 4665.7999291, 4665.8009291

A) A
B) B
C)C
D)D
E)E

Ans:C

45)808088080.8080, 808008080.8080, 808088080.8080

A) A
B)B
C)C
D)D
E)E

Ans:C
46) If * stands for /, / stands for -,+ stands for * and -stands for +, then 9/8*7+5-10=?
A) 13.3
B) 10.8
C) 10.7
D) 11.4
47) If* stands for /, / stands for -,+ stands for * and -stands for +, then 9/15*9+2-9=?
A) 14.7
B) 15.3
C) 14.1
D) 16.2
48) If * stands for /, / stands for -, + stands for * and - stands for +, then which of the following is TRUE?
A) 36/12*4+50-8 =-106
B) 12*8/4+50-8 =45.5
C) 36*4/12+36-8 = 4.7
D) 8*36/4+50-8 = 300
49. If x, y, and z are consecutive negative integers, and if x > y > z, which of the following must be a positive odd integer?

A. xyz

B. (x - y) (y - z)

C. x - yz

D. x(y + z)

E. x + y + z

Ans : B
50. The average age of a group of 12 students is 20years. If 4 more students join the group, the average age increases by 1 year. The average age of the new students is

A. 24

B. 26

C. 23

D. 22

Ans : A
Directions for Questions 51-55: Nine individuals - Z, Y, X, W, V, U, T, S and R - are the only candidates, who can serve on three committees-- A, B and C, and each candidate should serve on exactly one of the committees.Committee A should consist of exactly one member more than committee B.
It is possible that there are no members of committee C.
Among Z, Y and X none can serve on committee A.
Among W, V and U none can serve on committee G.
Among T, S and R none can serve on committee C.
51. In case T and Z are the individuals serving on committee B, how many of the nine individuals should serve on committee C?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

E. 7

Ans : B
52. Of the nine individuals, the largest number that can serve together on committee C is

A. 9

B. 8

C. 7

D. 6

E. 5

Ans : D
53. In case R is the only individual serving on committee B, which among the following should serve on committee A?

A. W and S

B. V and U

C. V and T

D. U and S

E. T and S

Ans : E
54. In case any of the nine individuals serves on committee C, which among the following should be the candidate to serve on committee A?

A. Z

B. Y

C. W

D. T

E. S

Ans : C
55. In case T, S and X are the only individuals serving on committee B, the total membership of committee C should be:

A. Z and Y

B. Z and W

C. Y and V

D. Y and U

E. X and V

Ans : A